ENG

(38044) 501 49 07
fax: (38044) 502 89 18
email: akp@akp.kiev.ua
st. Yakova Hnizdovskoho,1, Kyiv

RUS UA

(38044) 501 49 07
факс: (38044) 502 89 18
email: akp@akp.kiev.ua
м. Київ, вул. Якова Гніздовського, 1

» Головна » Лабораторія » Міжлабораторні випробування
Міжлабораторні випробування
Mezhlab

Міжлабораторні випробування

 

 

Незалежна випробувальна лабораторія НПП «АКП» пропонує послуги для радіологічних лабораторій по організації міжлабораторних порівняльних випробувань. Випробування проводяться за радіологічними показниками: питома активність цезію-137, стронцію-90, калію-40, торію-232, радію-226 спектрометрическим методом.

У вартість послуги входить надання зразка для порівняльних випробувань, методичні рекомендації з проведення випробувань, звіт (протокол) про результати міжлабораторних порівняльних випробувань.

Перелік зразків для міжлабораторних порівняльних випробувань (посилання), на які можна подати заявку.

Для проведення порівняльного раунду необхідна наявність не менше двох учасників на обраний зразок.

Незалежна випробувальна лабораторія НПП «АКП» гарантує конфіденційність отриманих результатів міжлабораторних порівняльних випробувань.

 

Для чого потрібні міжлабораторні випробування

Міжлабораторні випробування є важливим елементом системи забезпечення якості проведення випробувань будь-якій лабораторії. Стандарт ISO / IEC 17043: 2010 «Оцінка відповідності. Основні вимоги до проведення оцінки кваліфікації» наводить типові завдання міжлабораторних випробувань, зокрема:

  • a) оцінка характеристик функціонування лабораторій з проведення певних випробувань або виконання вимірювань і постійний моніторинг за ними;
  • b) виявлення проблем в лабораторіях, пов'язаних, наприклад, із застосуванням неправильних процедур вимірювань або випробувань, недостатньою ефективністю навчання і управління персоналом або некоректним калібруванням обладнання, і їх усунення;
  • c) встановлення ефективності та порівнянності методів випробувань або вимірювань;
  • d) забезпечення додаткового довіри у замовників лабораторії;
  • e) виявлення відмінностей між лабораторіями;
  • f) навчання лабораторій-учасників на підставі результатів порівнянь;
  • g) підтвердження заявленої невизначеності;
  • h) оцінка характеристик методу (часто описується як спільні випробування)
  • i) приписування значень стандартних зразків та оцінки їх придатності для використання в певних процедурах вимірювань або випробувань.

Таким чином, міжлабораторні випробування дозволяють лабораторії не тільки підтверджувати свою кваліфікацію під час чергової перевірки, а й отримувати достовірну інформацію про власні проблеми і шляхи їх вирішення. Підтверджена достовірність результатів лабораторії грає важливу роль для формування авторитету серед замовників, а для виробничих лабораторій - і споживачів кінцевої продукції. З іншого боку потрібно розуміти, що результати міжлабораторних випробувань є єдиним критерієм підтвердження якості випробувань Вашої лабораторії. Негативний результат міжлабораторних випробувань лабораторії повинен стимулювати її розвиток, пошук причин і вдосконалення внутрішньолабораторного контролю якості випробувань.

 

Міжлабораторні випробування дуже важливі для порівняння методів випробувань або засобів вимірювальної техніки. Так, наприклад, можна порівняти результати вимірювань питомої активності стронцію-90 радіохімічного і спектрометричним методами або результати вимірювань зразків зі складним радіонуклідним складом на гамма спектрометрах з напівпровідниковим і сцинтиляційних детекторами.

 

Участь в міжлабораторних випробуваннях повинна бути регулярною (не рідше, ніж 1 раз на рік), їх не слід «прив'язувати» до акредитації або аудиту, так як, якщо вони у Вас заплановані, то Ви завжди зможете продемонструвати свій результат пізніше. У аудиторів досить інших критеріїв підтвердження Вашої кваліфікації.

 

Чому МИ проводимо міжлабораторні випробування

Велика кількість випробувальних лабораторій України не мають можливості регулярно проводити міжлабораторні випробування з причин нерегулярного проведення раундів оцінки кваліфікації в Україні, відсутності відповідного зразка для звірень з іншого лабораторією, відсутність власного досвіду або компетентного партнера-організатора таких звірень, а також в силу деяких специфічних особливостей своєї діяльності.


Незалежна лабораторія НПП «АКП»:

  • має кваліфікованих фахівців в області радіоспектрометр;
  • проводить випробування на спектрометричному обладнанні НПП «АКП», яке широко поширене в Україні і має високі технічні та метрологічні характеристики;
  • має можливість готувати зразки для міжлабораторних випробувань;
  • має кваліфікований персонал, який володіє методами обробки результатів міжлабораторних випробувань;
  • зацікавлена в об'єктивній оцінці отриманих Вами результатів і готова допомогти знайти і усунути причини можливих невідповідностей;
  • ставить перед собою завдання пройти акредитацію на відповідність вимогам до провайдера програм оцінки кваліфікації згідно ISO / IEC 17043 до: 2013.
Зразки для міжлабораторних випробувань
Зразки для міжлабораторних випробувань (далі зразки) - це продукція, матеріали, об'єкти навколишнього середовища, які містять часто визначаються радіонукліди і здатні зберігати свої фізико-хімічні властивості протягом усього терміну своєї придатності так, щоб виключити їх вплив на результати визначення питомої активності радіонуклідів. Умови зберігання і поводження з зразками обумовлюються в супровідних документах. Зразки можуть передаватися лабораторіям як безповоротно, так і з умовою його збереження і повернення провайдеру або пересилання в іншу лабораторію.
Список зразків, призначених для проведення міжлабораторних випробувань, з описом їх характеристик і рекомендованих кінцевих дат подачі заявки на проведення міжлабораторних випробувань даного зразка буде опублікований на сайті НПП «АКП».
Кожен зразок проходить цикл вимірювань в Независимой лабораторії НВП «АКП» для присвоєння йому приписаних значень активності радіонуклідів. Приписане значення активності зразка ніколи не повідомляється лабораторіям-учасникам міжлабораторних випробувань і визначається з метою класифікації зразка за діапазоном питомої активності радіонуклідів і при обробці результатів міжлабораторних випробувань. Перед відправкою в Вашу лабораторію зразок перевіряється на відповідність приписаним значенням активності.

 

Організація міжлабораторних випробувань

  1. На наступний день після кінцевої дати подання заявки на проведення міжлабораторних випробувань починається узгодження складу учасників. Всім підтвердив участь висилаються рахунку на оплату.
  2. Після підтвердження оплати учаснику відправляється зразок з супровідними документами, в тому числі інструкція про порядок проведення випробувань і форма представлення результатів (документи надсилаються електронною поштою).
  3. Заповнені звіти про результати випробувань учасник відправляє провайдеру не пізніш заздалегідь обумовленої дати (дата встановлюється на етапі узгодження).
  4. Після обробки результатів всіх учасників провайдер формує звіт і відправляє його учасникам. Обробка результатів проводиться відповідно до ISO 13528

 

Оцінка результатів міжлабораторних випробувань

Оцінюючи свій результат участі в міжлабораторних випробуваннях, Ви повинні враховувати, що:

  • Ваша участь в міжлабораторних випробуваннях - це крок до вершини піраміди якості незалежно від результату, якщо Ви правильно будете на нього реагувати;
  • незадовільний результат - це хороший привід розібратися у власних проблемах, провести коригувальні дії, усунути джерела невідповідностей і тим самим запобігти потенційним невідповідності при проведенні інших випробувань;
  • хороший результат - не привід для розслаблення, так як це лише Ваш рівень щодо інших таких же лабораторій, що мають різний рівень, який не завжди вище, ніж Ваш.

 

 

 

 

 

НОВИНИ | news

Система сейсмічного моніторингу для АЕС.

Система сейсмічного моніторингу для АЕС.

Система сейсмічного моніторингу для АЕС.   Подробнее

ПРОДУКЦІЯ | instruments

Розділ: Програмне забезпечення | «AKWin»

Розділ: Програмне забезпечення | «AKWin»

  Програмне забезпечення "АКWin" призначено для управління вимірами і автоматичної обробки спектрів.&nbs... Подробнее


© 2011 AKP. Все права сохранены.

Карта сайта | Контакт | RSS новости | Компания